Det är lätt att tycka att de småbåtar som idag används innehåller all teknik och är så utvecklade att inget mer behöver göras. På många sätt är det sant. De båtar som finns och som människor använder idag fungerar för det mesta alldeles utmärkt, men det går alltid att göra mer. Ett område där mycket kraft läggs just nu är det som handlar om vad båtar ska använda för bränsle. Eftersom målet är Sverige ska få fossilfria transporter behöver även möjligheterna för småbåtar utvecklas. Att få ner hur mycket bränsle som används är både en fråga om miljö och ekonomi där det alltid verkar gå att komma vidare.

Artificiell intelligens

Eftersom tekniken i samhället rent allmänt utvecklas hela tiden kommer det också med jämna mellanrum nya möjligheter som kan användas till teknik för båtar. Ett exempel finns på KTH där forskare och studenter arbetat med en båt som ska kunna segla helt utan människors hjälp. För några år sedan hade det inte varit möjligt att ens försöka, men med dagens artificiella intelligens börjar möjligheterna finnas där. Självkörande bilar och bussar finns redan, så det borde inte vara omöjligt att utveckla en båt som kan segla på egen hand.

En fråga som är möjlig att ställa är vad det egentligen är för mening med ett sånt projekt. De flesta som har en segelbåt har ju den just för att de gillar att segla. Att en dator med AI då skulle ta över seglandet låter då som en konstig idé. Men det är egentligen inte med tanke på fritidsseglare KTH utvecklar just den här idén, utan för att det ska vara möjligt att skicka iväg en båt som kan klara vilket väder som helst. Då kan båten ta sig till ogästvänliga platser där vädret är riktigt hårt och med teknikens hjälp kan båten också på egen hand stå för att studera miljön där.

Det är med andra ord ett projekt som inte använder tekniken på ett sätt som hjälper vanliga småbåtsägare. Men i mindre spektakulära och mindre omfattande former kan den artificiella intelligensen användas för att skapa teknik som kan vara till nytta även på vanliga små båtar.